Athensvoice: Ο Τάκης Πετρόπουλος φέρνει σκύλους κοντά σε παιδιά με αυτισμό

Ο Τάκης Πετρόπουλος δημιούργησε το «Friends for Life», το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα.

Συνέντευξη με τον Τάκη Πετρόπουλο του «Friends for Life», το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα.

Όταν ακούμε για σκύλους και άλλα οικόσιτα και αδέσποτα ζώα στις ειδήσεις, ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι για κάτι καλό. Έτσι πριν λίγες μέρες είδαμε το τραγικό γεγονός του βασανισμού ενός σκύλου στην Νίκαια, λίγες βδομάδες πριν έναν αντίστοιχο βασανισμό στην Κρήτη (όπου Νίκαια και Κρήτη, βάζουμε κάθε μέρος και γωνιά της Ελλάδας), ενώ στην Σαλαμίνα υπάρχουν περισσότεροι από 4000 αδέσποτοι σκύλοι στο νησί, δημιουργώντας πεινασμένες αγέλες, πολλοί από αυτούς εγκαταλείφθηκαν από τους παραθεριστές του καλοκαιριού. Τους κράτησαν 2-3 μήνες το καλοκαίρι και μετά τους παράτησαν στο δρόμο. Αυτά είναι μόνο τρία συμβάντα που εμφανίστηκαν στον τύπο τις τελευταίες μέρες, με πολλά περισσότερα να μην παίρνουν ποτέ δημοσιότητα. Ένα θετικό βήμα είναι πως ο βασανισμός ζώων μπαίνει επιτέλους κάτω από πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο και μετατρέπεται σε κακούργημα.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω που δείχνουν πως η ελληνική κοινωνία και οι κυβερνόντες έχουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα να «διανύσουν» και δεν είναι ακόμα έτοιμοι, σε μία Ευρώπη που δεν βλέπεις αδέσποτα στα περισσότερα κράτη μέλη, υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Τάκη Πετρόπουλο που δείχνουν πως έστω αργά μπαίνει ένα θετικό πρόσημο και στην Ελλάδα.

Ο Τάκης Πετρόπουλος από την Μηχανιώνα του νομού Θεσσαλονίκης, απόφοιτος του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και με σπουδές στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «University of Surrey» στην Αγγλία, ξεκίνησε σαν εκπαιδευτής σκύλων αλλά δεν έμεινε μέχρι εκεί. Μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στην εκπαίδευση σκύλων βοηθών, κάτι που τον έφερε πίσω στην Ελλάδα και το 2018 ίδρυσε το «Friends for Life», ένα κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό.

Πώς οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με αυτισμό; Τι είναι ένας σκύλος βοηθός; Ο Τάκης Πετρόπουλος του «Friends for Life» μιλά στην ATHENS VOICE

Τι είναι το «Friends for Life» και σε ποιους απευθύνεται;

Το «Friends for Life» ιδρύθηκε το 2018 και είναι το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα. Πρόσφατα βέβαια δέχτηκα μια πρωτόγνωρη για εμένα πρόκληση να εκπαιδεύσω τον Beast ο οποίος θα συνοδεύει τον Αντώνη που έχει το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο Angelman.

Το «Friends for Life» απευθύνεται σε οικογένειες διατεθειμένες να προσφέρουν στο παιδί με αυτισμό έναν σύντροφο ο οποίος θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του παιδιού και την καθημερινότητα του. Στόχος του είναι να βοηθήσει παιδιά και εφήβους με αυτισμό καθώς και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν ανεξαρτησία, συντροφικότητα και ασφάλεια με την παροχή άρτια εκπαιδευμένων σκύλων βοηθών.

Τι είναι ένας σκύλος βοηθός;

Ο σκύλος βοηθός δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος – είναι ένας σκύλος ήρωας. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 7 ήμερες την εβδομάδα και είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να καλύψει τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Ο σκύλος βοηθάει όλη την οικογένεια μειώνοντας το άγχος και βοηθώντας όλη την οικογένεια να έχει μια πιο ομαλή καθημερινότητα.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην εκπαίδευση σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό; H μετεκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό;

Στην αρχή ξεκίνησα σαν εκπαιδευτής σκύλων και εκπαίδευα κατοικίδια στην βασική υπακοή, καθήκοντα φύλαξης και επίλυση προβληματικής συμπεριφοράς. Αργότερα, μέσω του εθελοντισμού μου που είχε πολύ μεγάλη τριβή με τον αυτισμό και με την εμπειρία μου πάνω στην εκπαίδευση σκύλων πήγα στην Ιρλανδία στο My Canine Companion όπου έκανα την εξειδίκευση μου. Γύρισα στην Ελλάδα περίπου πριν 2 χρόνια για να δώσω την δυνατότητα στις ελληνικές οικογένειες που έχουν παιδί με αυτισμό να αποκτήσουν τα οφέλη ενός σκύλου βοηθού.

Δύσκολη μία τόσο εξειδικευμένη εκπαίδευση; Φαντάζομαι δεν μπορούν οι σκύλοι κάθε ράτσας να γίνουν βοηθοί.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου βοηθού είναι πολύ απαιτητική, δύσκολη και διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Κάθε μέρα συναντάς και μια καινούργια πρόκληση που πρέπει να λύσεις με επιτυχία για να καταφέρει ο σκύλος βοηθός να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του. Συνήθως προτιμώνται συγκεκριμένες ράτσες για αυτόν τον σκοπό όπως Saint Berdoodle (Αγίου Βερνάρδου-μεγαλόσωμο κανίς), Labradoodle (Λαμπραντόρ- μεγαλόσωμο κανίς), Goldendoodle (Γκόλντεν Ριτρίβερ- μεγαλόσωμο κανίς), Labrador, Golden Retriever. Εννοείται ότι δεν τα καταφέρνουν όλοι οι σκύλοι που ξεκινούν αυτήν την απαιτητική εκπαίδευση να γίνουν σκύλοι βοηθοί.

Ποια είναι τα οφέλη για ένα παιδί με αυτισμό η επαφή με έναν σκύλο βοηθό;

Ένα από τα κύρια οφέλη του σκύλου βοηθού είναι η αισθητή μείωση των κρίσεων

«meltdown» λόγω του ότι ο σκύλος λειτουργεί σαν κατευναστικός παράγοντας για το παιδί σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο των μικρών παιδιών στο φάσμα, είναι οι τάσεις φυγής δίχως την αίσθηση του κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις εξόδους τους οι γονείς πρέπει να κρατάνε το παιδί πολύ σφιχτά από το χέρι, χωρίς όμως αυτό να τους εξασφαλίζει την ασφάλεια του παιδιού διότι μπορεί το παιδί εύκολα να ξεφύγει. Ο σκύλος βοηθός βάζει τέλος σε αυτό το καθημερινό άγχος. Μέσω της ειδικής ζώνης που φοράει το παιδί και το συνδέει με το σαμάρι του σκύλου σε κάθε περίπτωση που το παιδί προσπαθήσει να φύγει μακριά από τους γονείς του και να κινδυνέψει, ο σκύλος βοηθός χρησιμοποιεί όλο του το βάρος και το αποτρέπει.

Ένα πολύ σημαντικό όφελος είναι η απευαισθητοποίηση του απτικού συστήματος του παιδιού μέσα από το χάιδεμα του τριχώματος του σκύλου. Αυτό σημαίνει ότι ενώ στο παρελθόν μπορεί κάποιο παιδί στο φάσμα να μην αγκάλιαζε ούτε την ίδια του την μητέρα σιγά σιγά να είναι πιο ανεκτικός στην επαφή με ανθρώπους καθώς και αντικείμενα.

Επίσης, ο σκύλος βοηθός είναι ένα επιπλέον κίνητρο για κοινωνικοποίηση, για μια βόλτα στα μαγαζιά, για την εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Επειδή όμως ο αυτισμός είναι φάσμα τα οφέλη είναι διαφορετικά για το κάθε παιδί. Υπήρξε περίπτωση στο εξωτερικό όπου μέσω της επαφής σκύλου-παιδιού το παιδί στο φάσμα επικοινώνησε λεκτικά για πρώτη φορά με τον σκύλο. Υπήρξε περίπτωση που το παιδί για πρώτη φορά δεν έπαθε κρίση «meltdown» κατά την είσοδο της οικογενείας σε ένα κατάστημα και άλλα πολλά συγκινητικά παραδείγματα.

Έχει βρει ανταπόκριση στην Ελλάδα η προσπάθειά σου; Διαβάζω και για μία πολύ ενθαρρυντική πρόσφατη ιστορία με τον μικρό Αντώνη.

Η προσπάθεια μου στην Ελλάδα έχει δυο χρόνια που ξεκίνησε. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από επαγγελματίες της ειδικής αγωγής και από οικογένειες. Βέβαια το να αποκτήσεις έναν τέτοιο σκύλο-ήρωα δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί βιαστικά αλλά σίγουρα είναι μια μοναδική και γεμάτο θετικά αποτελέσματα εμπειρία.

Ένα πολύ ενθαρρυντικό παράδειγμα είναι αυτό του Αντώνη Γκούφα και του Beast. Ο Αντώνης έχει ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο το οποίο ονομάζεται Angelman. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι την νοητική υστέρηση, την έλλειψη του λόγου, τις επιληπτικές κρίσεις, τρέμουλο άκρων (σπαστικότητα), την αταξία βαδίσματος, δυσκολία συντονισμού κινήσεων καθώς και διαταραχές ύπνου.

Ο Beast μπήκε στην ζωή του Aντώνη πριν από 7 μήνες περίπου και για συνολικό χρονικό διάστημα 3 μηνών. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε βελτίωση στη βάδιση του Αντώνη, βελτίωση στην σπαστικότητα των χεριών, βελτίωση στην ψυχική του υγεία.

Έχεις ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό. Διαφορετική η αντιμετώπιση και προσέγγιση στα οικόσιτα αλλά και στα αδέσποτα ζώα; Αλλάζουν προς το θετικό τα πράγματα και εδώ;

Ασφαλώς η νοοτροπία όσον αφορά τον σκύλο στο εξωτερικό είναι αρκετά χρόνια μπροστά αλλά όσο περνάει ο καιρός και ενημερωνόμαστε όσον αφορά τα κατοικίδια και τους σκύλους βοηθούς κάνουμε τεράστια άλματα προς τα μπροστά. Ευελπιστώ σε λίγο καιρό να έχουμε την ίδια παιδεία γύρω από το θέμα «σκύλος».

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/katoikidia/686618/o-takis-petropoylos-fernei-konta-toys-skyloys-me-paidia-me-aytis/